Menu
Your Cart

Heggenschaar

Heggenschaar kopen
Heeft u thuis een prachtige heg in de tuin staan, maar is het weer tijd voor een knipbeurt? Om je heg zo zorgvuldig mogelijk te knippen heb je natuurlijk wel een juiste heggenschaar nodig. Er is namelijk nog wel wat keus als het gaat om heggenscharen. De ene heggenschaar is uitermate geschikt voor de grote heggen en met de andere kan je zelf de heg in de perfecte vorm maken. Wanneer je een handzame heggenschaar zoekt dan kom je uit bij de elektrische heggenschaar of bij de accu heggenschaar als je geen gedoe met snoer wilt. Voor het knippen van grote heggen heb je een benzine heggenschaar nodig. Lukt het zelfs met een benzine heggenschaar niet? Dan is er nog een oplossing en dat is de kettingzaag. Kortom, genoeg keus dus!

Waar moet je op letten?
Wanneer je een heggenschaar gaat kopen is het belangrijk om op een aantal zaken goed te letten. Een heggenschaar heeft twee belangrijke onderdelen, nameijk het type mes en de motor. Bij het mes zijn een aantal punten waar je op kunt letten. Als eerste kan je kiezen voor een enkele of een dubbelzijdige mes. Vanzelfsprekend is de dubbelzijdige mes effectiever, omdat je op deze manier twee kanten op kunt snijden. Dit is vooral ideaal bij het snoeien van grote heggen. Ten tweede kan er gekeken worden naar de lengte van een mes. Om te bepalen welke meslengte het meest geschikt is moet je weten wat voor heggen je wilt gaan knippen. Bij grote en hoge heggen kan je beter kiezen voor een lang mes. Dit omdat je sneller knipt en het gemakkelijker is om recht te snoeien. Voor kleine heggen die je in mooie vormen wilt knippen kan je beter kiezen voor een klein mes. Als laatste kan er worden gekeken naar de snijdikte. Ook hiervoor geldt dat de meest geschikte snijdikte afhankelijk is van de heg die je wilt gaan knippen. Voor dikke takken heb je een stevige mes nodig en mogen de tanden iets uit elkaar staan. Voor kleinere takken moet je juist zorgen dat de afstand tussen de tanden niet te groot is.

Er zijn drie verschillende soorten heggenscharen. De elektrische heggenschaar heb je in twee varianten, op basis van stroom of accu. Daarnaast is er natuurlijk ook de benzine heggenschaar. Iedere heggenschaar heeft zijn voor- en nadelen. Het voordeel van de heggenschaar die op stroom werkt is dat deze krachtiger zijn dan accu heggenscharen. Het nadeel is dat je gebonden bent aan een stopcontact en de bewegingsvrijheid dus niet zo groot is. Daarnaast moet je goed oppassen dat je het snoer niet doorsnijdt. Voor de veiligheid kan je het beste het snoer op je schouder leggen. Bij een accu heggenschaar heb je helemaal geen last van stopcontacten etc. maar daarbij geldt dat je de accu wel moet opladen voordat je ermee aan de gang kan. Dit probleem is echter wel gemakkelijk op te lossen door een tweede reserve accu aan te schaffen. Verder zijn de accu heggenscharen dus iets minder krachtig. De benzine heggenschaar heeft als voordeel dat die net zo krachtig is als een elektrische heggenschaar en alle bewegingsvrijheid heeft. Nadeel hiervan is dat de benzine heggenscharen vaak wel duurder in aanschaf zijn, meer lawaai maken en ook meer onderhoud vragen. Wanneer je dus niet erg handig bent, kan je beter kiezen voor de eerste twee genoemde varianten en laat je het zware werk aan een echte professional over.

Veiligheid prioriteit nummer 1
Voorop staat natuurlijk dat veiligheid prioriteit nummer 1 heeft. Heggenscharen zijn gevaarlijke apparaten en als je even niet oppast kunnen er hele nare dingen gebeuren. Ga dus niet je heg snoeien als het donker is. Zorg er ook voor dat je fit bent en je aandacht er goed bij kunt houden. Het dragen van een veiligheidsbril is soms ook geen overbodige luxe. Gelukkig zijn de apparaten zelf van enige veiligheid voorzien. Zo hebben de apparaten een snelstop. Als je de heggenschaar los laat, stop die direct. Wanneer je een benzine heggenschaar aanschaft is een gehoorbescherming ook een goed idee.